2014 de Öğrenilmesi Gereken 10 Programlama Dili

1. Java

java

 

Java, Sun firması tarafından geliştirilmeye başlanmış açık kodlu, nesneye yönelik, zeminden bağımsız, yüksek verimli, çok işlevli, yüksek seviyeli, adım adım işletilen (yorumlanan-interpreted) bir dildir.

Java, Sun Microsystems’den James Gosling tarafından geliştirilen bir programlama dilidir (Sun Microsystem’in şu anda Oracle Corporation ile bağlı ortaklığı bulunmaktadır) ve 1995 yılında Sun Microsystems’in çekirdek bileşeni olarak piyasaya sürülmüştür. Bu dil C ve C++’dan birçok sözdizim türetmesine rağmen bu türevler daha basit nesne modeli ve daha az düşük seviye olanaklar içerir. Java uygulamaları bilgisayar mimarisine bağlı olmadan herhangi bir Java Virtual Machine (JVM)’de çalışabilen tipik bytecode’dur (sınıf dosyası).

2. C DİLİ

c-dili

 

 

#include <stdio.h>
 
main()
{
    printf("merhaba, dünya\n");
}

 

3. C++

cplusplus

  • C++ C’nin genişletilmiş bir biçimidir. Nesne yönelimli programlama(Object Oriented Programming) tekniği(NYP) özellikle büyük kodların üstesinden gelebilmek amacıyla tasarlanmıştır.
  •  C++’ta yazılmış bir programın uzantısı .cpp’dır,  C’de ise uzantısı .c dir
  • C++ en güçlü programlama dillerinden olup, bir C++ programının çalışması için birçok kütüphaneye ihtiyaç vardır. Bunların bir kısmı otomatik olarak programlara eklenir. Ancak bu kütüphanelerin yetersiz olduğu durumlarda kendi kütüphanelerimizi kendimiz yazabiliriz.
  • C++ da pointerlar kullanılır. Pointerlar bir değişkenin adres bilgisini tutan değişkendir. Değişkenler üzerinde doğrudan işlem yapabilmek amacıyla kullanılırlar

 

4. C#

csharp

  • C# basit, modern, genel-amaçlı, nesneye yönelik programlama dili olarak tasarlanmıştır.
  • Çünkü yazılımın sağlamlılığı, güvenirliliği ve programcıların üretkenliliği önemlidir. C# yazılım dili, güçlü tipleme kontrolü (strong type checking), dizin sınırlar kontrolü (array bounds checking), tanımlanmamış değişkenlerin kullanım tespiti, (source code portability), ve otomatik artık veri toplama gibi özelliklerine sahiptir.
  • Programcı portatifliği özellikle C ve C++ dilleri ile tecrübesi olanlar için çok önemlidir.
  • Enternasyonal hale koymak için verilen destek çok önemlidir.
  • C# programlama dili sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır. Bununla birlikte C# programlama dili en basit işlevselli fonksiyondan işletim sistemini kullanan en teferruatlısına kadar kapsamaktadır.
  • C# uygulamaları hafıza ve işlemci gereksinimleri ile tutumlu olmak uzere tasarlanmıştır. Buna rağmen C# programlama dili performans açısından C veya assembly dili ile rekabet etmek için tasarlanmamıştır.

5. Objective-C

objective-c

 

6. PHP

PHP

 

 

7. Python

python

 

 

8. Ruby

ruby

 

 

9. JavaScript

javascript

 

10. SQL

sql

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.